Architectural Fluency

Your Slogan Place Here

1
Featured

Εκκλησία " Άγιος Παντελεήμονας " Βρύσες Μεσσηνίας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας


Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. 1949 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Ιούλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Ιούλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Ιούλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Ιούλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Ιούλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Ιούλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Ιούλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Ιούλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Ιούλιος 2011 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Αύγουστος 2013 Η εκκλησία "Άγιος Παντελεήμονας" στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Αύγουστος 2013

Άγιος Παντελεήμονας μικρό εκκλησάκι είναι ο  πολιούχος του χωριού Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας.

Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το χωριό στο κτήμα του μακαρίτη Απόστολου Αποστολόπουλου.
Στα αρχείο Γκριμάνι αναφέρεται ότι υπήρχε στο αμπέλι κάποιου παπά Σταματέλου υπήρχε αυτό το εκκλησάκι προ του 1700 μ.χ.

Το εκκλησάκι Καταστράφηκε από τους αγαριανούς του Ιμπραήμ το 1825 και έμεινε για πάρα πολλά χρόνια κατεστραμμένο περίπου εξήντα πέντε (65).

Το έτος 1880 ο μοναχός Γαβριήλ ανέλαβε την αναστήλωση της εκκλησίας από εράνους, διάφορες δωρεές  και με τη συμμετοχή βέβαια του Αναστάση Αποστολόπουλου. Ανεστηλώθει στα παλαιά θεμέλια του, μικρό εκκλησάκι 27 μ2 περίπου.

Με ενέργειες του μοναχού Γαβριήλ και του παπά Αναστάση Βλάχου ο πολιούχος του χωριού.

Μετά το έτος 1920 που ο μοναχός Γαβριήλ έφυγε από την περιοχή των Βρυσών, τη συντήρηση του Αγίου Παντελεήμονα ανέλαβε η οικογένεια Απόστολου Αποστολόπουλου.

Μετά το έτος 1965-1985 το εκκλησάκι παρουσίαζε σημεία εγκατάλειψης, οι σοβάδες σε πολλά μέρη έφεραν ρωγμέςτο ίδιο και οι τοίχοι.

Το έτος 1987 ήλθαν δυο καλοί χριστιανοί από άλλη περιοχή οι κ.κ. Γαρδίκης Δημήτριος και Ζερβούλιος Ευάγγελος, μαζί με την Μαργαρίτα Βλάχου ανακαίνισαν το εκκλησάκι του πολιούχου.  Στη συνέχεια ο σύλλογος των Βρυσαίων στην Αθήνα αξιοποίησε τον εξωτερικό χώρο επιστρώνοντας με τσιμέντο, τον περιέφραξε έφερε νερό με βρύση από το κοινοτικό υδραγωγείο και τοποθέτησε μια μικρή καμπάνα.

Σήμερα το εκκλησάκι του πολιούχου Αγίου Παντελεήμονα είναι ένα πραγματικό νοικοκυρεμένο εκκλησάκι, στη γιορτή του κάθε χρόνο τελείται εσπερινός από το εσπέρας της προηγούμενης ημέρας και μεταφορά της ιεράς εικόνος με πομπή από τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο εκκλησάκι. Ανήμερα της γιορτής του, τελείται πανηγυρική λειτουργία και λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου.

πηγή: από το βιβλίο "Βρύσες Τριφυλίας" του Αλέκου Σουλιμιώτη

Φωτογραφία: Ψιλόπουλος Ντίνος