Architectural Fluency

Your Slogan Place Here

1
Featured

Ράνια Τσοχατζή "νέοι μουσικοί"

PDFΕκτύπωσηE-mail

 

Ράνια Τσοχατζή με την μητέρα της. Η Ράνια Τσοχατζή με τον πατέρα της. Ράνια Τσοχατζή Ράνια Τσοχατζή Ράνια Τσοχατζή Ράνια Τσοχατζή Η Ράνια Τσοχατζή Ράνια Τσοχατζή Η Ράνια Τσοχατζή Ράνια Τσοχατζή Η Ράνια Τσοχατζή


Ζωή γεμάτη τέχνη και μουσική


Η Ράνια Τσοχατζή γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλωμένη στη Λάρισα αυτό που θυμάται περισσότερο από όλα για την παιδική της ηλικία είναι η τέχνη και η μουσική.  Φυσιολογικό γεγονός βέβαια αν σκεφτεί κανένας ότι μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που λάτρευε τη μουσική, αφού και οι δυο γονείς της διέθεταν πλούσια εγκύκλια και καλλιτεχνική παιδεία.  Τα ακούσματα του Μπαχ, του Μπετόβεν του Σοπέν, αλλά και του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη γέμιζαν τις ψυχές ακόμη και τα άψυχα αντικείμενα του σπιτιού.

Μεγαλωμένη λοιπόν η Ράνια μέσα σε αυτό το καλλιτεχνικό περιβάλλον ήταν αδύνατον να ξεφύγει από την προδιαγεγραμμένη μοίρα. Έτσι άρχισε νωρίς σπουδές μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και μετά από 19 χρόνια σπουδών αποκτά με άριστα το πτυχίο πιάνου καθώς και το δίπλωμα πιάνου με καθηγητές την Λίλα Ρίζου και τον Αντώνη Σακελλάριο.

Από το 1996 οπότε και διορίστηκε διδάσκει μουσική σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κιλκίς, Ελασσόνα και Λάρισα οι σταθμοί της διδασκαλικής της πορείας.  Παράλληλα όμως, φροντίζει συνεχώς για την μουσική της παιδεία παρακολουθώντας πλειάδα σχετικών σεμιναρίων.

Η καταξίωσή της μέσα από το έργο της είναι ήδη πραγματικά μεγάλη. Διδάσκει σε ωδεία, συμμετέχει σε συναυλίες και έχει αποσπάσει πλήθος βραβεύσεων στο χώρο της μουσικής.

Η μεγάλη της αγάπη είναι η σύνθεση της μουσικής και η μελοποίηση ποιημάτων σπουδαίων Ελλήνων, αλλά και Λαρισαίων λογοτεχνών.  Ενώ, έχει συνθέσει και πολλά κομμάτια για σόλο πιάνο και για μουσική κινηματογράφου.

 

Επίσης, η Ράνια ασχολείται εδώ και χρόνια με τη ζωγραφική εκδίδοντας το 2008 το βιβλίο ζωγραφικής «Οι φίλοι μας τα ζώα» και το 2011 το βιβλίο «Οι ζωγραφιές της Κυρίας Ντορεμί», το οποίο συνδυάζει αρμονικά μουσική και ζωγραφική.

Δείγμα της μουσικής της Ράνιας Τσοχατζή μπορεί να ακούσει κάθε φιλότεχνος στο προσωπικό της κανάλι στο Youtube.

Εμείς από εδώ ευχόμαστε στην αγαπητή Ράνια να συνεχίσει τη λαμπρή της πορεία με τον ίδιο ζήλο και την ίδια δύναμη προσφέροντας τόσο στο χώρο του πολιτισμού, που τόσο έχει ανάγκη η Πατρίδα μας πλέον, όσο και στην τοπική μας κοινωνία.


"Θα χτίσω ένα σπίτι"

Ποίηση: Νικηφόρος Βρεττάκος,   Μουσική: Ράνια Τσοχατζή, Τραγούδι: Ντίνα Σδράλλη

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.



Σταθμοί στο μουσικό - εικαστικό έργο της

1993

  • Ρεσιτάλ πιάνου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, με τον καθηγητή της στο πιάνο Αλεξάντερ Βασιλένκο.

1999

  • Στην Αθήνα σε Πανελλήνια συνάντηση σχολείων, με αφορμή τα 5 χρόνια από το θάνατό της Μελίνας Μερκούρη, παρουσίασε 2 πρωτότυπα τραγούδια της “Με της Μελίνας τη φλόγα”, “Τα σχολειά της Μελίνας” σε στίχους της Μαρίας Τσεκούρα - Μπασλή, για την Μελίνα Μερκούρη.
  • Στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, παρουσίασε τα 2 τραγούδια της “Με της Μελίνας τη φλόγα”, “Τα σχολειά της Μελίνας” για την Μελίνα Μερκούρη με τη χορωδία της του 17ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας.
  • Στα γραφεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λάρισας, συμμετέχει με της χορωδία της του17ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα παιδιά της Βοσνίας.

2007

  • Στην κεντρική εκδήλωση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, παρουσίασε 6 μελοποιήσεις της σε στίχους της Μ. Τσεκούρα - Μπασλή: – Εωθινό – Πονεμένο σονέτο – Ευχή – Μάνα – Διαπιστώσεις – Άνοιξη & ζωή – με τη χορωδία της του 6ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας, για την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Τσεκούρα - Μπασλή.

2008

  • Εκδίδει το βιβλίο της: “Οι φίλοι μας τα ζώα”, βιβλίο ζωγραφικής για παιδιά.
  • Σε εκδήλωση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας, παρουσίασε συνθέσεις - μελοποιήσεις της με τη χορωδία της του 6ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας, στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Τσεκούρα - Μπασλή.

2010

  • Συμμετέχει στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με τη χορωδία της του 6ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας, στην παρουσίαση βιβλίου της Μαρίας Τσεκούρα - Μπασλή.

2011

  • Σε κεντρική εκδήλωση στη Λάρισα στο 6ο Γενικό Λύκειο για τον Οδυσσέα Ελύτη, “Η Χρονιά του Οδυσσέα Ελύτη”.  Παρουσίασε 5 συνθέσεις - μελοποιήσεις της σε 5 ποιήματα του: – Κοχύλι – Μαρίνα – Τα΄ δατε τα μάθατε – Τριζόνι – Ο Ταχυδρόμος –.
  • Εκδίδει το βιβλίο της, διδασκαλίας μουσικής “Οι ζωγραφιές της Κυρίας Ντορεμί” και το παρουσιάζει στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με τη χορωδία της-του 6ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας-.
  • Παρουσίαση του βιβλίου της “Οι ζωγραφιές της Κυρίας Ντορεμί” στο κανάλι της τηλεόρασης Άστρα TV.

2012

  • Συμμετοχή με τη χορωδία της του 6ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας, στην παρουσίαση βιβλίου του Κ. Αχιλλέα Χασιώτη στο βιβλιοπωλείο “Παιδεία”.
  • Στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με τη χορωδία της, του 6ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας, στη μουσική της εκδήλωση “Η Κυρία Ντορεμί και η χορωδία της” παρουσίασε πολλές συνθέσεις-μελοποιήσεις της.
  • Μουσικές συνθέσεις της, ντύνουν μουσικά την ταινία μικρού μήκους “Η Υποκειμενική έννοια του ωραίου” Λαρισαίων συντελεστών.
  • Σε κεντρική εκδήλωση στο 6ο Γενικό Λύκειο Λάρισας για “τη χρονιά του Νικηφόρου Βρεττάκου” παρουσίασε 6 δικές της πρωτότυπες συνθέσεις – μελοποιήσεις  σε ποιήματά του: – Η ζωή που έχω μέσα μου – Βασίλεψες ήλιε μου – Θα χτίσω ένα σπίτι – Επιστροφή – Άνοιξη σ’αγαπώ – Αν σου λείψω μια νύχτα–.

2013

  • Με τη χορωδία και την ορχήστρα της του 6ουΔημοτικού Σχολείου Λάρισας, παρουσιάζει στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την εκδήλωσή της: ”Η Κυρία Ντορεμί και η χορωδία της”.
  • Μουσικές  συνθέσεις της, ντύνουν μουσικά την ταινία μικρού μήκους “Φοβού τους ξένους;” Λαρισαίων συντελεστών.
  • Σε κεντρική εκδήλωση στη Λάρισα - στο Μουσικό Γυμνάσιο Λάρισας - για τη “Χρονιά του Κων/νου Καβάφη”  παρουσιάζει 6 πρωτότυπες συνθέσεις – μελοποιήσεις της σε ποιήματα του Καβάφη: –Όταν φίλοι μου αγαπούσα – Καλός & Κακός Καιρός – Επέστρεφε – Πρόσθεσις – Τα τείχη – Η Τράπεζα του μέλλοντος –.
  • Συμμετέχει στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας με τη χορωδία της του 6ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας σε εκδήλωση της Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, μαζί με άλλες χορωδίες σχολείων της Λάρισας.

2014

  • Συμμετέχει με τη χορωδία της του 6ου Δημοτικού σχολείου, στη ΔΕΥΑΛ σε εκδήλωση για την παγκόσμια  ημέρα νερού {22/3}.
  • Με τη χορωδία της του 6ου Δημοτικού σχολείου, παρουσιάζει την μουσικοχορευτική της εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με τον τίτλο: “Η Κυρία Ντορεμί και η χορωδία της”.
  • Ηχογραφεί με μαθητές της χορωδίας της, σε επαγγελματικό στούντιο ηχογράφησης στη Λάρισα.
  • Α΄ βραβείο σύνθεσης μουσικής, από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό “Σικελιανά 2014”  στην ενότητα “Κλασικής σύνθεσης’’ πήραν 6 συνθέσεις της στο πιάνο: “Άνοιξη & ζωή”, “Επιστροφή”, “Βασίλεψες ήλιε μου”, “Αν σου λείψω μια νύχτα”, “Καλός & Κακός Καιρός”, “Η ζωή είναι ωραία”.
  • Α΄ βραβείο σε Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό από το “Καφενείο των Ιδεών” πήρε το μουσικό παραμύθι της: “Μια φορά κι ένα καιρό… σ’ ένα μουσικό χωριό” στην κατηγορία του “Μουσικού Παραμυθιού”.
  • Τρία βραβεία σύνθεσης, σε Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Μουσικής  που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, από το Ωδείο Φουντούλη, στις ενότητες: “Ελαφρού τραγουδιού”, “Άσμα με συνοδεία” και “Σόλο όργανο” πήραν τρεις συνθέσεις της: “Θα χτίσω ένα σπίτι”, “Κοχύλι”, “Συναισθήματα & εμμονές”.

2015

  • Συμμετέχει στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με τις χορωδίες της 6ου και 29ου Δημοτικά Σχολεία σε κεντρική εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ Λάρισας και της Α΄Βάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο: “όλοι διαφορετικοί, όλοι απαραίτητοι”.
  • Σε εκδήλωση για τον Μανώλη Αναγνωστάκη “Με αφορμή ένα στίχο του ποιητή Μ. Αναγνωστάκη”. Η σύνθεσή της: “Μοναξιά”  επιλέγεται να παρουσιαστεί ζωντανά στην Αθήνα σε κεντρική εκδήλωση για τον ποιητή, από το περιοδικό “Θράκα” και “Αναγνώστης”.
  • Α΄ βραβείο σύνθεσης μουσικής, από τον Διεθνή Πολιτιστικό οργανισμό “Σικελιανά 2015” πήραν οι συνθέσεις της: “Μια φωτογραφία”, “Διαπιστώσεις”, “Τα τείχη”.
  • Τρία βραβεία σύνθεσης, σε Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, από το Ωδείο Φουντούλη, στις ενότητες: “Σόλο όργανο”, “Άσμα με συνοδεία”  και “Μουσική Κινηματογράφου” πήραν τρεις συνθέσεις της: “Η σελήνη της ψυχής μου”, “Όταν φίλοι μου αγαπούσα”, “Συνειρμοί”.

2016

  • Στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, παρουσίασε το βραβευμένο μουσικό παραμύθι “Μια φορά κι ένα καιρό… σ’ ένα μουσικό χωριό” σε μια μουσικοθεατρική παράσταση με το 6ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας και τη χορωδία της.

2018

  • Στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στις 6 Μαΐου  6μμ για πρώτη φορά παγκοσμίως παρουσιάστηκε μελοποιημένος ο όρκος του Ιπποκράτη, με τη δημιουργό Ράνια Τσοχατζή στο πιάνο και στο τραγούδι τον Θοδωρή Κανάκη.  Ο Όρκος έγινε ένα όμορφο λυρικό τραγούδι.

 


"Επιστροφή"

Ποίηση: Νικηφόρος Βρεττάκος,   Σύνθεση μουσικής & πιάνο: Ράνια Τσοχατζή,

Τραγούδι: Θοδωρής Κανάκης, Φλάουτο:Γεωργία Βουλγαράκη

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.



Ράνια Τσοχατζή email: doremirania@gmail.com


Αρθρογράφος: Γκουνέλας Χρήστος, Πτυχιούχος Θεολογίας & Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής