Architectural Fluency

Your Slogan Place Here

1
Featured

Λικέρ Μανταρίνι από την Πάρο "Σταυρουλάκης Γιώργος"

PDFΕκτύπωσηE-mail

Παραδοσιακή συνταγή για λικέρ Μανταρίνι από την Πάρο


Γεια σας !!!!

Η διάθεση μου τραβάει λίγο λικεράκι. Τι λικεράκι όμως;
Μανταρίνι; πορτοκάλι; ή μήπως λεμόνι;
Μήπως κάτι πιο κόκκινο όπως ρόδι;
Μήπως κάτι πιο σοφιστικέ , όπως λικέρ δάφνης για πιο βαθιές, αφαιρετικές σκέψεις!!! Πάντως όπως και ναχει λίγο λικεράκι από σπίτι φτιαγμένο με μεράκι θα έχει τη δική του μαγεία.
Πως να το βρούμε όμως και που;
Αν δεν μπορούμε να το βρούμε από χέρια που να τα εμπιστευόμαστε μη στεναχωριέστε, υπάρχει τρόπος….

Η όμορφη Πάρος παράγει ένα τοπικό ντόπιο προϊόν που λέγεται σούμα.  Είναι η βάση για όλα τα τοπικά λικέρ που παράγονται εκεί και που κατά την θητεία μου ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Πάρου δοκίμασα πολλές φορές αλήθεια με μεγάλη ευχαρίστηση.  Οι Παριανοί κερνάνε τα λικεράκια αυτά στα πανηγύρια που γίνονται σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στο νησί και που έχουν ιδιαίτερο τοπικό χρώμα.

Η Αφροδίτη Αλεξοπούλου είναι συνάδελφος στο Γυμνάσιο της Πάρου.  Μια μέρα μου λέει: "πάρε το Χρήστο (συνάδελφος) κι ελάτε για φαγητό την Κυριακή".  Κι εμείς χρόνο δε χάσαμε…Μετά λοιπόν από ένα όμορφο και γευστικότατο τραπέζι στο φιλόξενο σπίτι της στις Λεύκες Πάρου, μας φέρνει ένα κίτρινο ποτό με μια λεπτή γεύση.
-Τι είναι;
- Σ’ αρέσει;
- Θέλω τη συνταγή!!!
Πάμε λοιπόν….

Τα υλικά μας: 5-6 μανταρίνια, 1 λίτρο σούμα (ή βότκα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή ρακί χωρίς άρωμα), 35 οδοντογλυφίδες και 15 γαρίφαλα. Τα μανταρίνια τρυπημένα με τις οδοντογλυφίδες και με τα γαρίφαλα. Μέσα στο βάζο τα τρυπημένα μανταρίνια με τις οδοντογλυφίδες, με τα γαρίφαλα και με το τσίπουρο ή σούμα ή βόκτα ή ρακί.

Υλικά

5-6 μανταρίνια
1 λίτρο σούμα (ή βότκα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή  ρακί χωρίς άρωμα)
35 οδοντογλυφίδες
15 γαρίφαλα

Εκτέλεση
Τα μανταρίνια αν είναι δυνατό ντόπια, από μανταρινιά!!
Θέλουμε τα σφιχτά, ζουμερά που να έχουν πλούσιο άρωμα…όχι τα φουσκωμένα μανταρίνια.
Πλένουμε καλά τα μανταρίνια, τα τρυπάμε πέρα ως πέρα με 7 οδοντογλυφίδες αφήνοντας τες να προεξέχουν λίγο, βάζουμε δυο έως τρία γαρίφαλα σε κάθε μανταρίνι.  Το γαρίφαλο δίνει μια χαρακτηριστική γεύση στο λικέρ.  Αν όμως δε σας αρέσει αυτή η γεύση μπορείτε να μην τα βάλετε.

Βάζουμε τα μανταρίνια σε ένα φαρδύ γυάλινο βάζο ρίχνοντας το 1 λίτρο σούμα.

Τα αφήνουμε για 20 περίπου μέρες σ’ ένα ντουλάπι. Αυτό θα γίνει ένα κίτρινο μανταρινί ποτό.
Δοκιμάζοντάς το, αν δούμε ότι θέλουμε να γίνει πιο «μανταρινάτο» μπορούμε να επαναλάβουμε τη ίδια διαδικασία με άλλα μανταρίνια χωρίς γαρίφαλα, μόνο με τις οδοντογλυφίδες για περίπου 10 μέρες.
Φιλτράρουμε το ποτό μας για πιο διαυγές χρώμα! Απομένει η τελική πρόσμιξη με το σιρόπι.

ΣΙΡΟΠΙ

Υλικά
Μισό ποτήρι νερό
400 gr  ζάχαρη

Εκτέλεση
Το βράζουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συγχρόνως με μια ξύλινη κουτάλα.  Όταν κρυώσει το ρίχνουμε στο ποτό ανακατεύοντας ελαφρά.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια - δυο μέρες και είναι έτοιμο.

Το σερβίρουμε σε ποτήρια του λικέρ και όχι κρασοπότηρα!!!!

Καλή επιτυχία, με αγάπη στην παραδοσιακή συνταγή Σταυρουλάκης Γιώργος.