Architectural Fluency

Your Slogan Place Here

1
Featured

Εκκλησία "Αγία Αναστασία" {δεν υπάρχει σήμερα}

PDFΕκτύπωσηE-mail

Εκκλησία αρκετά μεγάλη με αξιόλογη αγιογράφηση, στο προαύλιο της υπήρχε πέτρινη βρύση με σκαλιστή στην πέτρα γούρνα που την ονόμαζαν «πηγαδούλι» το νερό έβγαινε από μικρή πηγή και βγαίνει ακόμη και σήμερα.

Η Αγία Αναστασία «ΑγιΑναστασία» όπως την έλεγαν, βρισκόταν στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας, ειδικά λίγα μέτρα πιο κάτω από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο κτήμα του Κώστα Βλάχου.

Όλοι οι πρόγονοι μας, παππούδες και γονείς, την θυμούνταν και την ανέφεραν σαν χάλασμα της Αγίας Αναστασίας.

Πνιγμένοι στα βάτα και τους κισσούς, έστεκαν οι τοίχοι της, γκρεμισμένοι, και εσωτερικά εφαίνοντο μερικά κομμάτια από τις τοιχογραφίες.

Μετά το 1948, ο χώρος μετετράπη σε αγρό, οι πέτρες που την θεμελίωναν πετάχτηκαν κάτω στην χαράδρα. Μόνο μερικές μεγάλες πέτρες σκαλισμένες «γωνόλιθοι» και η πέτρινη γούρνα της βρύσης στριμώχτηκαν σε κάποια γωνιά.

Το νερό της βρύσης έχει μεταφερθεί υπόγεια στην άκρη της χαράδρας. Τους θερινούς μήνες το νερό είναι πολύ ολίγο αλλά τον χειμώνα είναι αρκετό.

Μετά την μεγάλη καταστροφή του χωριού το 1825 η Αγία Αναστασία δεν ανεστηλώθει, δεν ξαναχτίστηκε, και σήμερα δεν υπάρχει.

πηγή: από το βιβλίο "Βρύσες Τριφυλίας" του Αλέκου Σουλιμιώτη