Architectural Fluency

Your Slogan Place Here

1
Featured

Εκκλησία " Άγιος Γεώργιος " Βρύσες Μεσσηνίας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας


Η εκκλησία " Άγιος Γεώργιος " στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Η εκκλησία " Άγιος Γεώργιος " στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Φωτογραφία Ψιλόπουλος Κώστας, 15 Αυγούστου 2017. Η εκκλησία " Άγιος Γεώργιος " στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Φωτογραφία Ψιλόπουλος Κώστας, 15 Αυγούστου 2017. Η βρύση είναι σχεδίαση, κατασκευή και δωρεά του Γεωργίου Ψιλόπουλου το 2016 Φωτογραφία Ψιλόπουλος Κώστας, 15 Αυγούστου 2017. Η εκκλησία " Άγιος Γεώργιος " στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Η εκκλησία " Άγιος Γεώργιος " στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Φωτογραφία Ψιλόπουλος Κώστας, 15 Αυγούστου 2017. Η εκκλησία " Άγιος Γεώργιος " στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Άγιος Γεώργιος Η εκκλησία " Άγιος Γεώργιος " στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην περιοχή Άγιος Γεώργιος ή Αγιώργης στις Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Δεν γνωρίζει κανείς αν υπήρχε στο σημείο αυτό εκκλησία. Στα αρχεία Γκριμάνι αναφέρεται ότι υπήρχε «μια εκκλησία Άγιος Γεώργιος πάνω στη Ραχούλα» χωρίς να προσδιορίζεται η τοποθεσία ακριβώς.  Πιθανότατα να ήταν στο χώρο που ευρίσκεται και σήμερα και να υπέστη την καταστροφική μανία του οθωμανισμού του 1825.

Μετά το 1840 εκτίσθει το εκκλησάκι από περίοικους κτηματίες της περιοχής.

Από το έτος 1920 και ίσως λίγο παλαιότερα το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου τέθηκε υπό την προστασία των Αδελφών Νικολάου και Κωνσταντίνου Ιωάννου Σουλιμιώτη και των οικογενειών Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Πλέτσα που τα κτήματα τους Βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Η εκκλησία δεν είχε καλά θεμέλια και παρουσίαζε πάντοτε ρωγμές στο δάπεδο και τους τοίχους και αποφασίστηκε από τα παιδιά του Νικόλαου Σουλιμιώτη και τις οικογένειες Πλέτσα, παιδιά του Παναγιώτη Πλέτσα, η ανέγερση νέας εκκλησίας με βαθιά και γερά θεμέλια.  Στην απόφαση αυτή συνέβαλε και ο Σύλλογος των Βρυσαίων στην Αθήνα με έρανο μεταξύ των μελών και με προσφορές χρηματικές πολλών άλλων χριστιανών.

Μετά ένα περίπου χρόνο από την έναρξη των εργασιών η ανέγερση του νέου ναού είχε τελειώσει. Σήμερα στη θέση της παλαιάς μικρής εκκλησίας στέκει μια νέα εκκλησία πιο ευρύχωρη και πιο μεγάλη, ολόλευκη φαντάζει από μακριά και είναι στολίδι της περιοχής.
Στην εορτή του Αγίου Γεωργίου κάθε χρόνο ψάλλετε πανηγυρική λειτουργία και συρρέει πολύς κόσμος.

πηγή: από το βιβλίο "Βρύσες Τριφυλίας" του Αλέκου Σουλιμιώτη

Φωτογραφία: Ψιλόπουλος Ντίνος