Architectural Fluency

Your Slogan Place Here

1
Featured

Εκκλησία "Τρισυπόστατη" {Αναστάσιος-Αλέξανδρος-Ειρήνη} Βρύσες Μεσσηνίας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Η Τρισυπόστατη εκκλησία βρίσκεται στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας


Η εκκλησία "Τρισυπόστατη" {Αναστάσιος-Αλέξανδρος-Ειρήνη} στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας.  1995 Η εκκλησία "Τρισυπόστατη" {Αναστάσιος-Αλέξανδρος-Ειρήνη} στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Η εκκλησία "Τρισυπόστατη" {Αναστάσιος-Αλέξανδρος-Ειρήνη} στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011

Η εκκλησία "Τρισυπόστατη" και το νέο κοιμητήριο βρίσκονται στα βόρειο ανατολικά του χωριού Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας,  περίπου 200 μέτρα από το τελευταίο σπίτι.

Από το έτος 1994 άρχισε να ανεγείρεται η εκκλησία έξω από το χώρου του κοιμητηρίου της κοινότητας στη θέση «Μποσμποντίνη» αφιερωμένη σε τρία ονόματα Αγίων: Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσος, Άγιος Αλέξανδρος και Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου. Κεντρική ονομασία της εκκλησίας είναι «Άγιος Αναστάσιος πέρσος».

Την εκκλησία εθεμελίωσε ο Αναστάσιος Γ. Γεωργιόπουλος και ανέλαβε όλα τα έξοδα της ανεγέρσης μόνος του μέχρι της αποπερατώσης του με μια μικρή οικονομική συμμετοχή του ανεψιού του Αλέκου Σουλιμιώτη και άλλων συγχωριανών.

Η εκκλησία αποπερατώθηκε τον Αύγουστο του 1995 με όλα τα απαραίτητα για την λειτουργία της (εικόνες, σκεύη κ.λ.π.) και τέθηκε αμέσως σε λειτουργία.

Στις 22 Ιανουαρίου κάθε χρόνου τελείται πανηγυρική λειτουργία στην εορτή του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου, στον οποίο είναι αφιερωμένη η εκκλησία.  Επίσης πανηγυρική λειτουργία τελείται και στις 30 Αυγούστου κάθε χρόνου όπου γιορτάζει ο Αγιος Αλέξανδρος Επίσκοπος Κων/πόλεως καθώς και στην γιορτή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Η εκκλησία το έτος 1998 επεκτάθηκε από απογόνους του Αναστασίου Γεωργιόπουλου, τα παιδιά του. Επίσης ανεγέρθει και μικρό καμπαναριό από τον συγχωριανό μας Νικόλαο I. Πανόπουλο που μένει στην  Αυστραλία. Στο καμπαναριό αυτό τοποθετήθηκαν δυο καμπάνες, μια από τον Αλέκο I. Σουλιμιώτη και μια από το Σύλλογο Βρυσαίων στην Αθήνα.

πηγή: από το βιβλίο "Βρύσες Τριφυλίας" του Αλέκου Σουλιμιώτη