Architectural Fluency

Your Slogan Place Here

1
Featured

Εκκλησία " Άγιος Κωνσταντίνος " Βρύσες Μεσσηνίας

PDFΕκτύπωσηE-mail

Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας


Η εκκλησία " Άγιος Κωνσταντίνος " στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Η εκκλησία " Άγιος Κωνσταντίνος " στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Η εκκλησία " Άγιος Κωνσταντίνος " στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Η εκκλησία " Άγιος Κωνσταντίνος " στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011 Η εκκλησία " Άγιος Κωνσταντίνος " στο χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας. Απρίλιος 2011

Στο ύψωμα πάνω από το χωριό Βρύσες του δήμου Τριφυλίας νομού Μεσσηνίας, που ονομάζεται Άγιος Κωνσταντίνος υπήρχε ένα πολύ μικρό παλαιό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο κατεστραμμένο. Το εκκλησάκι αυτό είχε καταστραφεί πάρα πολύ παλαιά και ανακατασκευάστηκε το 1700 και το 1825 και πάλι κατεστράφει.

Το έτος 1995 με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Δ. Πανόπουλου και πολλών άλλων συγχωριανών καθαρίστηκε ο χώρος από τους θάμνους και περιττές πέτρες και αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια του ναού, αποτελούμενα από χονδρές πελεκημένες πέτρες.

Το δάπεδο του ήτο στρωμένο με μεγάλες ακανόνιστου σχήματος πλάκες.
Ένας μεγάλος πέτρινος στύλος και μια επίσης βαριά πέτρινη πλάκα, που προφανώς να χρησίμευαν για Αγία Τράπεζα, βρέθηκαν μέσα στα ερείπια αυτά.
Το σχήμα του ναού είναι ακανόνιστο απ' ότι φαίνεται από τα θεμέλια.

Το έτος 1999 το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου ξανακτίστηκε από το σύλλογο των Βρυσαίων «Κεφαλόβρυσος», ύστερα από εκατόν εβδομήντα έξι (176) χρόνια η εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου ανεστηλώθει!

Πιο δυτικά από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στο κτήμα του Αναστάσιου Λαμπρόπουλου ακριβώς πάνω στη ράχη υπήρχε μεγάλος πέτρινος σταυρός πιθανόν και εκκλησία αφιερωμένη στον εσταυρωμένο και εορτάζουσα στις 14 Σεπτεμβρίου η οποία κατεστράφη προ του 1700 και δεν ξανακτίστηκε έκτοτε.

πηγή: από το βιβλίο "Βρύσες Τριφυλίας" του Αλέκου Σουλιμιώτη

Φωτογραφία: Ψιλόπουλος Ντίνος